Word beter gevonden in Google met HTTPS!

Niels Steenman · 16-02-2017
SEO, oftewel de kunst om goed gevonden te worden in Google is lastig en kost tijd. Maar wat als ik je vertelde dat er een aantal tips zijn waarmee Google jouw website in één keer een stuk leuker vindt? Eén van die tips, het toepassen van een veilige verbinding op je website, ga ik hier uitleggen.

Sinds begin 2017 heeft Google aangekondigd websites, die geen gebruik maken van HTTPS, lager te ranken in de zoekresultaten. Dit maakt het langdurige en kostbare proces om je website goed vindbaar te maken in Google, zinloos. Wat is HTTPS, hoe gebruik je het en hoe haal je er je voordeel uit? Lees vooral verder!

Wat is HTTP?

HTTP is een afkorting van HyperText Transfer Protocol en is, zoals de naam al doet vermoeden, een protocol om informatie mee te delen. Een protocol is een aantal afspraken over een manier van communicatie. Hierdoor kunnen twee communicerende partijen elkaar begrijpen. Er bestaan protocollen om te bellen, bestanden via een kabel van een telefoon te halen en nog véél meer.

Zo is HTTP de taal waarmee een webserver en een webclient, meestal de webbrowser (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome etc.) met elkaar kunnen praten. De webserver, waar de website staat opgeslagen, en de webbrowser gebruiken een vantevoren afgesproken verzameling commando’s om te communiceren. De ‘http://’ vooraan de URL geeft dus gewoon aan in welke ‘taal’ de browser met een webserver communiceert.

Wat is HTTPS?

Dus dat is HTTP. Maar wat betekent HTTPS dan? HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en stuurt dezelfde informatie als HTTP. Het enige verschil is de extra beveiliging waarmee informatie over het HTTPS protocol wordt overgedragen Hiervoor wordt gebruik gemaakt van TLS, ook vaak SSL genoemd. TLS is een afkorting van Transport Layer Security en is een encryptie-protocol.

Het doel van encryptie is het versleuteld transporteren van informatie tussen twee computers. Door informatie te versleutelen kan je informatie versturen die enkel door de ontvanger geopend kan worden. In theorie stuur je via een versleutelde verbinding informatie in een kluis waarvan alleen jij en de ontvanger de combinatie weten.

Daarnaast doet TLS nog iets extra. Het zorgt ervoor dat de webbrowser zeker weet dat de webserver is wie het zegt dat het is. Het is een openbare sleutel die bij een betrouwbare, derde partij, bekend is en gekoppeld staat aan jouw domeinnaam. Op deze manier weet je dus altijd zeker dat je echt op de website van de Rabobank of Google zit en niet op een namaakwebsite wanneer je bovenin de browser een groen sleuteltje en de term secure of HTTPS ziet staan.

Waarom gebruiken we HTTPS?

De reden voor een beveiligde verbinding is voor de hand liggend: je wilt niet dat iemand mee kan kijken bij het sturen van een e-mail of, nog gevaarlijker, het versturen van je bankgegevens. Om deze reden is het ook al jaren verplicht HTTPS te gebruiken voor websites die gevoelige informatie versturen (bijvoorbeeld de website van een bank). Doordat de verbinding een klein beetje langzamer wordt door het gebruik van HTTPS, gebruikten de meeste websites dit protocol vaak niet voor meer dan de verbinding tijdens het inloggen of, in een aantal gevallen, het invullen van formulieren of zoekvelden. Toch wordt HTTPS steeds meer toegepast omdat internetverbindingen wereldwijd steeds sneller worden.

Sinds Google aankondigde een beveiligde verbinding zwaarder mee te wegen in een ranken van een website in de zoekresultaten (Bron: Webmasters Googleblog - HTTPS as ranking signal) zien steeds meer mensen het belang van dit protocol in. Hoewel een veilige verbinding een soort ‘luxe’ is, is het risico te dalen in de zoekresultaten een veel grijpbaarder risico! Dankzij Google en haar ‘straf’ voor het niet gebruiken van HTTPS wordt het internet een stukje veiliger.

Nog een ‘grappig’ feitje: zelfs de overheid heeft lak aan een veilige verbinding. Uit onderzoek van het Open State Foundation (Bron: Open State Foundation - De stand van zakenrondom HTTPS bij overheidsdomeinen) blijkt dat enkel 44% van de overheidswebsites gebruik maakt van HTTPS. Tot eind vorig jaar was het voor hackers zelfs mogelijk mee te lezen als je een misdaad meldde bij de Rijksrecherche.

Hoe pas je HTTPS toe?

Maar dan de vraag: hoe zorg je dat mensen je website kunnen bezoeken via een beveiligde verbinding? Deze overstap zien veel mensen namelijk als een grote barricade maar dat valt heel erg mee.

Ten eerste de prijs. Een certificaat klinkt meestal duur en, in het geval van een SSL-certificaat, kan dat het ook zijn. Honderd tot tweehonderd euro per jaar is niet vreemd voor een gesigneerd certificaat. De waarde van een certificaat is echter, zoals dat voor elk certificaat geldt, afhankelijk van de betrouwbaarheid en autoriteit van degene die het uitgeeft. Letsencrypt (https://letsencrypt.org/) is een bekende dienst die webmasters in staat stelt gratis SSL-certificaten toe te voegen aan een website. Op deze manier wordt de verbinding volledig versleuteld en zien bezoekers het vertrouwde groene slotje met het woord secure bovenin de webbrowser zonder extra kosten.

Ook HTTPS op uw website? Flint Webmedia zorgt kosteloos voor een beveiligde verbinding voor uw volledige website wanneer u naar ons overstapt voor onderhoud of wanneer wij uw website ontwikkelen. Een aannemer bouwt ook geen huis met een voordeur zonder slot, dus waarom zou u genoegen nemen met een onveilige website? Daarnaast streeft Flint naar de best mogelijke ranking op Google en daarom is HTTPS van groot belang voor de prestatie van uw website in de zoekresultaten! Neem hier een kijkje voor een overzicht van al onze diensten of neem hier direct contact met ons op!

Een groen slotje betekent echter niet een honderd procent veilige website. Flint besteedt veel tijd aan het beveiligen van haar websites. Voor meer informatie over hoe wij onze websites en webapplicaties beveiligen, kunt u contact met ons opnemen en hier zullen wij binnenkort meer over schrijven!


Bronnen

Profile picture of Niels Steenman in a suit.

Niels Steenman

Oprichter, Mede-eigenaar & Techneut [email protected]

"Jong beginnen met ondernemen is de beste keuze die ik heb genomen. Ik voel me verantwoordelijk om elke opdrachtgever aan de beste oplossing te helpen, ongeacht de middelen die we daarvoor nodig hebben."