Wat is een goede website?

Dave den Hollander · 25-01-2017
Het werd tijd voor een stukje over wat de aspecten van een goede website is en wat slechte websites over het algemeen allemaal verkeerd doen. Uiteraard hangt alles van bepaalde factoren af. "Wat is een mooi huis?" of "Wat is een goede auto?". Het verschilt per website en per persoon welke aspecten wel of niet goed zijn, maar een aantal dingen hebben alle goede websites in overeenkomst. De 4 allerbelangrijkste aspecten hebben we hier op een rijtje gezet.

Vindbaarheid

Wat alle goede websites hebben is 1) "Een goede vindbaarheid op Google." Je website kan nog zo mooi en functioneel zijn, als je niet te vinden bent op Google of andere zoekmachines heeft het geen nut.

Actueel

Daarnaast is het belangrijk dat 2) je website up-to-date blijft. Vaak krijgen bedrijven een nieuwe website waar geen onderhoud aan gepleegd wordt en deze uiteindelijk te oubollig en lelijk wordt om bruikbaar te zijn en er een nieuwe website gebouwd moet worden. Dit heet de “boom-bust-cyclus”. Door je website up-to-date te houden voorkom je grote overgangen die veel tijd, geld en moeite kosten.

Conversie

Vervolgens 3) De snelle overtuiging. Mensen hebben een aandachtsspanne van ongeveer 8 seconden, dus een website heeft 8 seconden te tijd om de gebruiker ervan te overtuigen dat dit een goede en nuttige website is. Dit kun je alleen bereiken door goed in te schatten waar je website om draait en hier slim op in te spelen. Daar moet aan toegevoegd worden, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, hiervoor is wel wat tijd en aandacht vereist.

Responsive

Als laatste 4) De "responsiveness", oftewel mobielvriendelijkheid. Hierbij gaat het erom dat je website op alle formaat beeldschermen goed en bruikbaar weergegeven wordt. In 2017 is zo’n 75% van het internet verkeer afkomstig van mobiele apparaten zoals telefoons en tablets waar dit percentage in 2012 nog maar zo’n 40% was. Naar verwachting zal dit de komende jaren alleen maar toenemen. Het is dus nog veel belangrijker om een website hebben die op deze trend inspeelt.

Foto van Dave den Hollander

Dave den Hollander

Mede-eigenaar [email protected]

"Dave is een serieuze ondernemer met een oog voor efficiëntie. Hij weet als geen ander hoe technologie kan worden ingezet voor het beste resultaat."